Voeding1De invloed van voeding op het functioneren wordt vaak onderschat. Een goede werking van het spijsverteringsstelsel is essentieel om onze dieren gezond te houden. Door middel van osteopathie kunnen we hier invloed op uitoefenen, maar als de voeding niet in orde is zal het spijsverteringsstelsel onder druk blijven staan. Dit heeft vaak een algehele slechtere doorbloeding als gevolg. Ook heeft suikerrijke voeding invloed op de werking van spieren en de algemene conditie van het paard.

Om brok een brok te laten blijven wordt melasse gebruikt. Melasse heeft echter een hoge glycemische index en vormt daardoor een hoge belasting voor de koolhydraatstofwisseling, het werkt insulineresistentie in de hand, het bevordert hoefbevangenheid en het is veel te gemakkelijk verteerbaar waardoor er vlak na de maaltijd al weer honger ontstaat. Eigenlijk vergelijkbaar met fastfood voor mensen.

Voeding2Vanwege de intensiteit waarop de meeste van onze paarden werken (een uur per dag dressuur is echt niet zwaar), hebben ze eigenlijk geen krachtvoer nodig. In ruwvoer, mn gras, zit alles wat een paard nodig heeft. Een paard kan het beste zijn energie uit vet halen, dit zit ook in ruwvoer. Daarnaast heeft het voldoende vitaminen en mineralen nodig, wat voor een deel uit ruwvoer gehaald wordt, maar voor een ander deel aangevuld kan worden met kruiden.

Krachtvoer geeft energie uit suikers, vergelijkbaar met als wij een mars eten. Je krijgt snel een energieboost, maar dit is kortdurend. Wil je je paard toch wat extra voeren, geef dan het liefst iets met zo min mogelijk graan, suiker en melasse.

Voor honden is er nu OerVoer, volledig vers en uitgebalanceerd samengesteld: www.oervoer.com
Voor paarden verwijs ik graag door naar Horsecomplete. Door je paard voeding op basis van kruiden te geven ondersteun je hem in zijn gezondheid. Er wordt specifiek voor jouw paard getest wat hij nodig heeft.