Wat is osteopathie

Osteopathie is een geneeskundig systeem dat midden 19e eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse arts dr. Andew Taylor Still. Hij zocht naar manieren om aandoeningen succesvol zonder chirurgie en medicijnen te behandelen. Met osteopathie kon hij mensen met veel succes genezen.

Osteopathie is een holistische geneeswijze. Dit houdt in dat het lichaam van mens of dier als geheel bekeken wordt. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest, omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan. Hierdoor kan pijn uitstralen naar andere delen in het lichaam. Het is dus geen symptoombestrijding. Een voorbeeld van symptoombestrijding is: als het paard sloom is tijdens het rijden geven we het meer energierijke voeding, terwijl de oorzaak van het probleem misschien wel ligt in de darmen die het voedsel niet goed opnemen.

Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van organen tot botten. Om zonder klachten te kunnen functioneren is het belangrijk dat deze beweeglijkheid ongestoord kan plaatsvinden, het lichaam is dan in evenwicht. Een lichaam dat niet in evenwicht is zal ook minder goed kunnen presteren. Osteopathie is dus een behandelvorm waarin gestreefd wordt naar het herstellen van het evenwicht in het lichaam. De technieken die hiervoor gebruikt worden zijn heel vriendelijk en worden altijd goed ontvangen door dieren. Heel vaak zie je ze gedurende de behandeling steeds meer ontspannen.

Een van de kernpunten waar osteopathie om draait is: “The rule of the artery is supreme” . Dit houdt in dat indien de doorbloeding niet goed is, het betreffende orgaan verzwakt raakt. Hierdoor kan deze zijn functie niet goed uitvoeren. Zuurstof en andere noodzakelijke stoffen kunnen niet goed aangevoerd worden. Daarnaast kunnen afvalstoffen niet goed uit het lichaam verwijderd worden. Dit kan ieder willekeurig orgaan in het lichaam betreffen. Als je bijvoorbeeld heel koude voeten hebt, is soepel lopen lastig. Hetzelfde geldt voor dieren, is de doorbloeding naar de benen slecht, dan zal het lopen ook minder soepel gaan. Maar ook de pezen komen onder spanning te staan, waardoor op den duur een peesblessure kan ontstaan.

Chiropractie

Chiropractie richt zich in de basis vooral op het losmaken van de wervelkolom en bekken in combinatie met het losmaken van de gewrichten van de benen. De technieken die ik heb leren toepassen vanuit de opleiding die in de UK gedaan heb zijn net zo zacht als die van de osteopathie. De manier van palperen (onderzoeken van het lichaam) is wat anders en het vult elkaar daarom heel mooi aan. De combinatie van osteopathie, chiropractie en indien nodig dry-needling geeft super resultaat!